İyi Partili Usta: Bir projede 10 milyar dolar çalınırsa elbette ki çocuk yoksulluğu da böyle fazla olur

“`html

T24 Haber Merkezi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri devam ediyor. İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, “TÜİK’ten çıkan verilere göre ekmek ve makarna gibi tahılla beslenen çocukların oranı yüzde 62,4. Çocuklar yeterince protein alacak olan et, balık ve tavuk tüketiminde yetersiz kalıyorlar. Bu sorunun temel kaynağı ise iktidarın geçmişteki yolsuzluklarıdır. Gerçekten de Osmangazi projesinde 10 milyar doların çalındığı belgelenmiştir. Eğer bu kadar büyük bir kayıp varsa, çocuk yoksulluğunun artması kaçınılmazdır. Bu koşullar altında, ‘bana bütçe verin’ demeniz, bambaşka yerlerden kesinti yapmanız gerektiğini gösteriyor. Zira, bütçenizin üçte birini kaybetmiş durumdasınız.” şeklinde konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda devam eden oturumda, CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, “Niğde’deki bir rehabilitasyon merkezinde çocukların maruz kaldığı, ölümle sonuçlanan kötü muameleler üzerine sürdürülen davalar devam ediyor. Bu durumu sadece münferit bir olay olarak değerlendiremeyiz. Şehirlerde, sokaklarda, evlerde her gün çocuklar, gençler, kadınlar ve yaşlılar şiddet görme tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durum, şeffaf bir yönetim anlayışından uzaklaşmanın ve denetimsizliğin kaçınılmaz sonuçlarıdır.” dedi.

Ocaklı, “AK Parti’lilerin ortak bir özelliği var; yaşanan bu gibi olaylarda sorumluluk hissetmiyorlar ve gerekli mekanizmaları harekete geçirmiyorlar. Sorumlu kişilerin, çocukların maruz kaldığı bu tür istismarların sonuçlarından, bizzat kendisinin sorumlu olduğunun farkında olmaması oldukça üzücü. 2017’de 3,2 milyon hane sosyal yardım alırken, bu rakam 2023 itibarıyla 4,99 milyona ulaştı. Yani her 5 haneden biri sosyal yardıma muhtaç, bu da yoksulluğun bir göstergesidir ve bu durumla övünmek mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.

“Ekonomi alanındaki kriz, aileleri en çok yaralayan etken”

Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci, “Bugün sabah saatlerinden beri aile olmadan bir toplumun olamayacağını vurguluyoruz. Aileyi ihya edemezsek, toplumu ve devleti de ayakta tutamayız. Bu yüzden, aile ve kadın koruma konularındaki bakanlık bütçesi son derece önemlidir. Ekonomide yaşanan sorunlar, en fazla aileleri etkilemektedir. Ülkemizdeki hanelerin beşte biri yardım almaya ihtiyaç duyuyor. Daha ulaşamadığımız ya da bize ulaşmakta zorluk çeken aileleri düşününce, bu sorunun boyutunun ne kadar büyük olduğunu görüyoruz.” şeklinde görüş belirtti.

“Nüfusun yaklaşık yüzde 85’i büyükşehirlere göç etmiş durumda; bu ailelerin burada yaşaması oldukça zor. 2017’de 3,2 milyon hane sosyal yardım alırken, bu sayı günümüzde 5 milyona dayanmış durumda. Tereddüt etmeden, ‘savaşla karşılaşmadık, bu yedi yıl içinde neler oldu?’ sorusunu sorabilmek zorundayız. Uzun vadede enflasyonla mücadele programı belki makro ekonomik göstergeleri düzeltebilir, ancak kısa vadede gelir adaletsizliğini artırmaktadır. Burada en büyük tehdidi taşıyan kurum ise ailedir.” dedi.

“Sayın Bakan, televizyon programlarını izliyor musunuz?”

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, “Bugünkü sunumunuzda ‘güçlü aile, güçlü toplum, güçlü Türkiye’ ifadesiyle başladınız. Ancak 22 yıllık AKP iktidarı boyunca güçlü bir aile yapısı oluşturabildiniz mi? Son 21 yılın verileri gösteriyor ki, evlenme oranları yaklaşık yüzde 20 oranında düşerken, boşanma oranı yüzde 47 artmış. Sigortalı bir ailenin nasıl güçlü olmasını bekleyebiliriz? Uyguladığınız politikalar nedeniyle gençler evlenemiyor, bu da evlilik oranının düşmesine neden oluyor.”

Arı, “Sayın Bakan, özellikle sabah programlarını izliyor musunuz?” İfadesinin ardından, Bakan Göktaş’ın “İzmiyorum, vaktim olmuyor” yanıtına, “Zaman değil, vicdanınız sanırım o programları izlemeye el vermiyor. Eğer izleseniz, aileden sorumlu bir Bakan olarak bu konunun ciddiyetini kavrayabilirdiniz. Ama toplumu çözümleye çalışırken engellerle karşılaşanları görebilmek lazım” diyerek eleştirilerde bulundu.

“Doğum oranlarının düşmesi için sistemli politikalar gerekiyor”

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, “Yoksulluk böyle yaygınlaştığında ve bütçeler kısıtlandığında sonuçları da ağır oluyor. Aile yapısını yaşatmak için gençlerin de evlenmesi gerekmekte. Ancak, evlenme oranlarında çok ciddi bir düşüş gözlemlenmektedir. Bu sorun, sistematik bir politika ile ele alınmalıdır. Devletin yönetiminde ciddi bir sorun mu yaşıyor, yoksa kötü ekonomik yönetimden mi kaynaklanmakta?” diye sordu. Usta, düğünlerin maliyetlerinin bir yılda yüzde 69 oranında arttığını belirtti ve bu oranlar karşısında hiç kimsenin gelirinin aynı oranda artmadığını vurguladı.

Usta, “Geleceğimiz olan gençlerimizi düşündüğümüzde, çocuk yoksulluk oranı OECD verilerine göre yüzde 12 iken, bizde bu oran yüzde 22,6. Bu, son derece endişe verici bir durum. TÜİK verilerine göre, tahıl içeren gıdaları tercih eden çocukların oranı yüzde 62,4. Neyse ki bütçemiz daralırken bile bu yoksulluk oranları yükselmeye devam ediyor.” dedi.

(ANKA)


“Doğal gıdaya ulaşmanın bir yolu var!”

Günün öne çıkan haberleri… 

TIKLAYIN – A’dan Z’ye zam: Ehliyet, pasaport ve yurt dışı çıkış harcı, MTV, trafik cezaları, araç muayene ve IMEI kayıt ücreti kaç TL oldu?

TIKLAYIN – 17 yaşındaki genç kız, domuzlar tarafından parçalanarak öldürüldü

TIKLAYIN – Piyasada sahte dolar krizi: Döviz büroları ile bankalar 50 ve 100 dolarlık banknotların alımlarını durdurdu

TIKLAYIN – Son anketten çarpıcı sonuçlar: CHP, AKP’yi yeniden geçti

TIKLAYIN – İslam Memiş’ten dolar uyarısı: Bozduramayabilirsiniz

TIKLAYIN – Konya’da dehşet: Üniversiteli genç kıza sabaha kadar işkence yaptı, suçunu kabul etmesine rağmen serbest bırakıldı

 

“`

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top