Derleyen: Betül Topaklı / Milliyet.com.tr – Mark Adam Hyman, New York’ta doğdu. Cornell Üniversitesi’nden Asya Çalışmaları alanında lisans, Ottawa Üniversitesi’nden Tıp Doktoru derecesini aldıktan sonra Santa Rosa Toplum Hastanesi’nde aile hekimliği alanında eğitimini tamamladı. Tıp kariyerine kırsal Idaho’da aile hekimi olarak başlayan daha sonra Massachusetts’te acil servis hekimi olarak çalışan Mark Hyman’ın özel ilgi alanı ise sağlıklı yaş alma. Günlük rutini ve yeme alışkanlıkları sayesinde biyolojik olarak 20 yaş daha genç olduğunu söyleyen uzun ömür uzmanı Dr. Mark Hyman, bunun her gün yediği beş yiyecekle mümkün olduğunu söylüyor.
Fonksiyonel tıbbın en önde gelen savunucularından biri olan Mark Hyman, sağlıklı yaş almada çok iyi bir model. Çünkü biyolojik yaşı kronolojik yaşından 20 yıl daha genç. Beslenmesine dikkat ettiği kadar kaslarını da korumaya dikkat ediyor ve düzenli spor yapıyor. Son zamanlarda en çok satan kitabı ‘Young Forever: The Secrets to Living Your Longest, Healthiest Life’ (Sonsuza Kadar Genç: Uzun ve Sağlıklı Yaşamın Sırları) insanların yaşlanma hızları ve dolayısıyla ileriki yıllarının kalitesi üzerinde bir miktar kontrole sahip oldukları fikrini destekliyor.
GENÇLİK İKSİRİ 5 BESİN
‘Uzun ömür uzmanı’ Dr. Mark Hyman, 64 yaşında ama biyolojik olarak yaşından 20 yıl daha genç yani 44 yaşında gösteriyor. Uzun ömür uzmanı bunun sırrının, her gün beslenmesine eklediği 5 gıda olduğunu söylüyor. İşte Hyman’ın sağlığını korumak ve uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek için” her gün yediği beş yiyecek:
1- HÜCRESEL DETOKSUN ADRESİ: TURPGİLLER AİLESİNDEN SEBZELER
Turpgillerden sebzeler yani brokoli, Brüksel lahanası, kara lahana ve beyaz lahana iltihabı ve kanser riskini azaltmak için önemli olan fitonutrientler açısından zengin. Ayrıca sindirime yardımcı olmak için magnezyum, folat ve lif içeriyor. Hyman, “Tüm bu şeyler, mineral durumunuzu optimize eden hücresel detoks yollarını aktive eden bileşikler içeriyor” diyor. Hyman, her gün bu sebzelerden bir veya iki fincan yiyerek adeta hücrelerini yıkıyor, temizliyor.
2- OKSİDATİF STRESLE SAVAŞIYOR: ZEYTİNYAĞI
Akdeniz diyetinin temel taşı zeytinyağıyla yemek pişirmek ve Hyman her gün sızma zeytinyağına öncelik verdiğini söylüyor. Sağlıklı yağ, kronik sağlık sorunları ve kalp hastalığı riskini azalttığı söylenen antioksidanlar içeriyor. Zeytinyağı ayrıca beyin sağlığına zarar veren ve nörodejeneratif hastalıkları tetikleyebilen oksidatif stresle de mücadele ediyor.
Hyman, “İyi yağlar sizin için iyidir. Bol miktarda iyi yağ aldığınızdan emin olmalısınız ve zeytinyağı bunu yapmanın harika bir yoludur” bilgisini veriyor.
3- DAHA DOYURUCU VE ENERJİ BOMBASI: KURU YEMİŞLER
Hyman; kaju, badem ve ceviz gibi kuru yemişlerin diyabet riskini azaltmanın yanı sıra sağlık ve yaşam süresini iyileştirmeyle ilişkilendirildiğini söylüyor. Lif açısından zengin olan kuru yemişler, insanların daha tok hissetmesini ve daha uzun süre enerjik kalmasını sağlıyor. Blue Zones LLC’nin kurucusu Dan Buettner da en uzun yaşayanların beslenme düzenlerini merkeze alan araştırmasında, kuru yemişlerin uzun yaşamın anahtarı olduğunu ve günde bir avuç yenmesinin önemine vurgu yapıyor.
4- UZUN ÖMRÜ AKTİVE EDEN GÜÇ: ORMAN MEYVELERİ
Hyman, orman meyvelerinim “uzun ömür yollarını aktive edebilen” çok sayıda antioksidan ve fitokimyasal içerdiğini söylüyor. Ayrıca bağırsakları sağlıklı tutabiliyor, iltihapla savaşabiliyor ve dolayısıyla kalp hastalığı ve diğer yaşamı tehdit eden kronik rahatsızlıkların riskini azaltabiliyorlar. Hyman, “Sabah smoothielerinize bir avuç yaban mersini veya böğürtlen katarak enerji verici bir atıştırmalık olarak tüketin” diyor.
5- SAĞLIKLI YAŞLANMA İÇİN OLMAZSA OLMAZ: YEŞİL ÇAY
Çay teknik olarak bir yiyecek olmasa da Hyman’ın gününün önemli bir parçası. Sıcak bir fincan çayın sakinleştirici hissinin ötesinde, oksidatif stresi azaltabiliyor. Çünkü yeşil çay, beyni hastalıktan koruyabilen ve insanların iyi yaşlanmasına yardımcı olabilen antioksidanlar olan kateşinler içeriyor.
Hyman, dünyanın Mavi Bölgeleri’nden biri olan Yunanistan’ın İkarya bölgesindeyken, kronik hastalık oranlarının daha düşük ve yaşam süresinin daha uzun olduğu coğrafi alanlarda yaşayan insanların sık sık yabani adaçayı içtiğini gözlemlediğini de sözlerine ekliyor.